Op BikePack adventure met Jan Hendrik & Bert

Op bikepack tocht te gaan, hoe is dat eigenlijk? Wat heb je nodig? Waar moet je op letten? Om écht goed advies te kunnen geven, moet je het altijd zelf eerst ondervinden. Dus zijn Jan Hendrik en Bert samen op BikePack avontuur gegaan. Vier dagen zijn ze op pad geweest met hun gravelbikes. Een tocht om nooit meer te vergeten.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Cliché maar waar: een goede voorbereiding is het halve werk. Als ervaren fietsers hebben Jan Hendrik en Bert zich van tevoren goed laten informeren. De kampeerervaringen van vroeger zorgde even voor twijfel. Misschien weet je het nog wel: matjes die te veel kou door lieten, slaapzakken die niet warm genoeg waren, met moeite de tent opzetten. Gelukkig heeft de kampeerwereld niet stilgezeten en zijn er inmiddels comfortabele matjes te koop en slaapzakken die je goed warm houden. De mannen hadden uiteindelijk tenten mee van MSR, slaapzakken van Thermarest en matjes van NEOair. 

Naast dat de slaapspullen kwalitatief goed moeten zijn, is het ook belangrijk dat ze goed mee te nemen zijn. Helemaal op een fiets. De matjes van NEOair hadden de grootte van een bidon en het gewicht van een half gevulde bidon. Perfect om mee te nemen op de fiets. De tenten van MSR waren gemakkelijk op te zetten en zorgden ervoor dat de andere kampeerders wisten: deze mannen gaan ervoor. 

Beide reden op een gravel bike van Cannondale; Bert op de Topstone en Jan Hendrik op de Slate. Omdat er flink wat gravelpaden op de planning stonden, hebben ze beide gekozen om tubeless banden (banden zonder binnenband) onder de fiets te zetten.

En route!

 

Bepakt en bezakt zijn Jan Hendrik en Bert op pad gegaan. Vier dagen fietsen hadden ze voor de boeg. Vertrekpunt: Appelscha, eindbestemming: Bohmte. Zo’n 325 kilometer.

De eerste dag eindigde vlakbij de Duitse grens in Twente, bij camping Hoeve Springendal. Een lekker ritje waarbij veel kilometers zijn gemaakt. De dag daarna begon de uitdaging: ongeveer 40% was gravel, daarnaast veel ruige paden en oude klinkerwegen. Het landschap werd langzaamaan al wat heuvelachtig en met al die bepakking op de fiets, zijn de beklimmingen toch best een beproeving voor de benen. 

Na een nacht te zijn bijgekomen in een hotel in Ibbenburen, stond voor dag drie de Dümmer See als eindbestemming gemarkeerd. Deze dag was de route wat vlakker en minstens zo avontuurlijk. Tussen de landerijen en maïsvelden door lagen flink wat gravelpaden. Uiteraard wordt niet vergeten om tussendoor ook nog van het landschap te genieten! 

Save the best for last: na 4 dagen was de laatste etappe voor 80% voorzien van lange zware gravelpaden met steile beklimmingen, ruige afdalingen en andere uitdagende paden. Zowel voor Jan Hendrik en voor de goed getrainde Bert als voor de fiets (denk aan de dragers van de bagage) was de laatste dag de zwaarste. Maar na een rit van 70 kilometer was de eindstreep toch mooi in zicht! 

Lekker doortrappen 

Hoe is het eigenlijk om te fietsen met al die bagage? Dat is uiteraard even wennen. Vier dagen op pad zorgt al snel voor 20 kg bagage (kampeerspullen, kleding, apparatuur etc.). Je sleept dus flink wat extra kilo’s mee. Zorg ervoor dat dit evenwichtig over je fiets is verdeeld. 

Extra kilo’s betekent ook extra hard trappen. Voor elke kilo extra gewicht moet je al snel 6 watt extra trappen. Stel, je levert berg op in een normale fietstocht 350 watt, dan moet je in dit geval al snel 120 watt meer leveren. Wil je bepaalde snelheden aanhouden, dan wordt het flink doortrappen. 

BikePack avontuur: een aanrader?

En dan komt de grote vraag: hoe hebben Jan Hendrik en Bert deze tocht ervaren? Als een tocht om nooit meer te vergeten! Voor iedereen die veel plezier uit fietsen haalt, de reis net zo leuk vindt als de bestemming en van een uitdaging houdt, is een BikePack vakantie zeker een aanrader. Tijdens zo’n vakantie kom je op plekken waar je anders niet zomaar zou komen. Met handige apps, zoals Komoot, ontdek je de mooiste routes. Daarnaast geeft de fiets je de mogelijkheid om sneller mensen te ontmoeten, even te buurten bij lokale ondernemers en stil te staan bij de prachtige natuur die je vast en zeker doorkruist. 

Wil je snel van A naar B, pak dan de auto. Wil je verrast worden door bijzondere plekken en routes, ga dan zeker op pad met de fiets. Investeer in de juiste spullen, zodat je wel de comfort van een vakantie ervaart. 

Tips & tricks 

De belangrijkste tip die Jan Hendrik kan geven: zorg voor een goede voorbereiding. Niet alleen als het gaat om de route en planning, ook met betrekking tot het materieel. Is je fiets wel geschikt voor zo’n tocht? Wat is de staat van je fiets? Passen alle tassen aan het frame? Belangrijke vragen om te stellen voordat je op BikePack avontuur gaat. 

Ook is het handig om de route alvast uitgestippeld te hebben. Weet wat je ongeveer aan aantal kilometers wilt fietsen per dag en waar je dan uitkomt. Meestal is er op een nabijgelegen camping nog wel plek voor een tentje. Wil je verzekerd zijn van een plek, reserveer dan van tevoren je campingplek. 

Voor de route is de app Komoot een aanrader. Gemakkelijk op je telefoon te gebruiken en stuurt je op de mooiste routes. Met een fietscomputer van bijvoorbeeld Garmin kun je gemakkelijk je hartslag, wattage, snelheid en cadans bijhouden. Daarbij zijn alle gegevens gemakkelijk te uploaden naar Strava. 

Daarnaast is het een aanrader op te investeren in goed materiaal. Dit vergroot je plezier tijdens de trip zeker. En bij juist gebruik, zijn alle kampeerspullen nog jarenlang te gebruiken. 

Tot slot: vergeet je fietsreparatieset niet! 

 

Zelf plannen om op fietsavontuur te gaan? Laat je altijd goed informeren. Kom langs in onze winkel in Appelscha, we helpen je graag!